UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Interview: IFFR filmmaker Yassine El Idrissi

IFFR heeft de handen ineen geslagen met Rotterdam viert de stad! door middel van een gezamenlijk filmproject: This Is Where Reconstruction Starts. Zes jonge, internationaal toonaangevende filmmakers hebben de opdracht gekregen om een korte fictie, of creatieve essayfilm te realiseren in het thema van de wederopbouw. Onder hen de Marokkaanse regisseur Yassine El Idrissi. Wij stelden hem een aantal vragen.

Kun je ons iets vertellen over jouw film? Waar gaat het over?
Het verhaal van mijn film (Honey and Old Cheese) gaat over een jonge man die zijn levensproblemen probeert op te lossen voordat hij uit zijn dorp naar Nederland emigreert, waar zijn vader woont. Het verlaten van zijn dorp is niet zo makkelijk. Wanneer het moment daar is twijfelt hij nog steeds en komen er allerlei gevoelens en herinneringen terug. 

Hoe denk je over Rotterdam en wat is jouw connectie met deze stad?
Ik kwam voor het eerst naar Rotterdam om het IFFR te bezoeken. Mijn film werd toen geselecteerd voor de 'bright future selectie'. Ik vond het festival toen al heel erg leuk en vind dat een grote multiculturele stad als Rotterdam het festival op een hele goede manier vertegenwoordigt.

Op wat voor manier heeft Rotterdam jou geïnspireerd voor de film?
Rotterdam is exact het tegenovergestelde van waar mijn hoofdpersoon vandaan komt. Het is echt een uitdaging voor hem om te emigreren waardoor zijn leven drastisch zal veranderen. Hij moet zijn problemen achter zich laten, vooruit kijken naar de toekomst en zich aanpassen aan de nieuwe realiteit. Het dorp waar hij vandaan komt heeft een sterk communitygevoel wat niet echt bestaat in een grote stad zoals Rotterdam, waar het individualisme veel meer heerst. 

Waarom is 'wederopbouw' volgens jou een belangrijk thema?
Ik denk dat het achterlaten van je oude leventje, je vrienden en je familie heel erg spannend kan zijn. Ik heb hetzelfde gevoel moeten ervaren toen ik werd toegelaten tot de filmacademie in Amsterdam. Toen moest ik mijn baan en familie ook achterlaten om ergens anders opnieuw te beginnen.

Waarom denk je dat film daar het juiste middel voor is?
Film blijft altijd in onze gedachtes hangen, meer nog dan zoiets als een speech. Daarnaast vind ik film ook gewoon prachtig om te maken. 

This Is Where Reconstruction Starts, vanaf 1 februari te zien tijdens IFFR