UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
RoZovo, schatten uit de oude doos

ROZOVO (ROTTERDAMSE ZOLDER VONDSTEN) is een platform voor alle Rotterdammers om beeldmateriaal te delen met alle inwoners van de stad. 

Vele generaties in Rotterdam zijn opgegroeid in een bouwende stad. Sinds het bombardement van 14 mei 1940 is de stad constant in opbouw gebleven, waardoor er altijd veel ruimte voor nieuwe invloeden en creativiteit is geweest. Al die creativiteit is door de jaren heen door talloze Rotterdammers vastgelegd. Juist naar dat vaak verborgen gebleven materiaal is ROZOVO op zoek. Dozen vol met oude foto’s en films, iedereen heeft ze wel. Ergens op zolder, in de berging, op de vliering of in de schuur.

Met de ROTTERDAMSE ZOLDER VONDSTEN krijgen deze beelden en verhalen een podium. Want zou het niet zonde zijn als deze pareltjes voorgoed vergeten raken? Zij vertellen bij uitstek het verhaal hoe Rotterdam op cultureel gebied is gegroeid tot de stad die het nu is.

Materiaal voorleggen aan experts
Tijdens bijeenkomsten door de gehele stad is iedereen welkom om foto's, films, voorwerpen of korte anekdotes voor te leggen aan experts van Stadsarchief Rotterdam en Museum Rotterdam. Criteria zijn wel dat de culturele opgravingen niet eerder zijn gepubliceerd, van goede kwaliteit zijn of een bijzonder verhaal vertellen over het Rotterdamse culturele leven.

Het materiaal (foto’s tot A4 formaat, kleinbeeldnegatieven en dia’s) wordt ter plekke gedigitaliseerd en is vervolgens weer mee naar huis te nemen. Wie beeldmateriaal in grotere maten of ander materiaal wil aanleveren kan van tevoren contact opnemen met info@rottop.nl. Wij vragen u een formulier in te vullen waarbij u ermee instemt dat het materiaal toegankelijk wordt gemaakt voor alle Rotterdammers. Mocht het buitengewoon materiaal betreffen, dan kunt u het verzoek krijgen het aan het Stadsarchief Rotterdam of aan Museum Rotterdam te schenken. Geeft u er de voorkeur aan het materiaal zelf te scannen, dan kunt u het beeldmateriaal ook mailen naar info@rottop.nl of posten op de Facebookpagina van ROTTOP.

Het aangeleverde materiaal wordt later in het jaar voor de gehele stad zichtbaar op beeldschermen en fotopanelen in etalages in de binnenstad, in de Centrale Bibliotheek en in wederopbouwwijken waar de bijeenkomsten plaatsvinden. Ook wordt een selectie getoond via www.rottop.nl/rozovo en social media.

De bijeenkomsten

donderdag 17 maart 17.30 - 19.30 Museum Rotterdam, Rode Zand 26 reserveren: roterodamum@roterodamum.nl 

zaterdag 19 maart 14.30 - 17.00 Het Palet, Prins Alexander, Duikerstraat 29 reserveren: info@cultuurconcreet.nl 

vrijdag 1 april 16.00 - 17.00 Centrale Bibliotheek Rotterdam, 4e etage reserveren: reserveren@rottop.nl 

donderdag 21 april 17.30 - 19.30 Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 reserveren: roterodamum@roterodamum.nl 

donderdag 19 mei 17.30 - 19.30 Garage Rotterdam, Goudsewagenstraat 27 reserveren: roterodamum@roterodamum.nl 


Voor vragen over het aanleveren van materiaal info@rottop.nl 

Alle ROZOVO's zijn terug te kijken via OPEN Rotterdam TV

  • #