UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
De dansende filosoof

Chuck Heerenveen (75) woont sinds 1964 in Rotterdam. ‘De nieuwe mensen om me heen kenden mijn geboortestad niet, dus vertelde ik over tijgers in de supermarkt en giraffen in de tuin.’ Zijn stem klink zachtaardig en laat je vanzelf meelachen.

Chuck verdiende zijn eerste Nederlandse geld als fotopijplasser. Leidde later zijn eigen aannemersbedrijf van 70 man. Maar zijn souplesse verraadt nog iets heel anders: Chuck danst. In zijn hoofd en met zijn lijf. Vroeger professioneel, met optredens in de beroemde Radio City Music Hall in New York, in De Doelen, in voorprogramma’s van Cool & the Gang en Sister Sledge.

Nu vind je Chuck geregeld als de stijlvolle hoedenverkoper in de Global Hatstore van zijn dochter Gina, tot voor kort aan de West-Kruiskade. Binnenkort popt de winkel zeker weer op, net als Chuck.

‘Het station van geld ben ik al lang voorbij’, zegt Chuck, ‘het station van applaus ook.’ Op zijn 73ste rondde hij Filosofie af als studie en verhief haar tot ‘levenskunst, met iedere crisis als uitdaging’. Verwachtingen zijn om aan je laars te lappen, vindt Chuck voor zover hij zich met verwachtingen bezighoudt. Wat telt is wat je nú maakt van het leven, met alles wat je (nog altijd wel) kunt. Wanneer hij dat uitspreekt, stribbel je niet tegen. Je denkt eenvoudig ‘ja’. Misschien maak je zelfs een sprongetje.

Bron: Sanne Donders
Tekst: Birgit Bekker

Heb jij ook een verhaal over jouw Rotterdamse oudere held te vertellen?
Stuur dan een mail naar grondleggersvanrotterdam@gmail.com.