UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Staalarbeider met een penseel

Mohammed Haddouch (69) is 22 jaar wanneer hij naar Rotterdam komt om als staalarbeider in de havens te werken. Hij sluit de stad in zijn hart en weet dan: híer wil ik kinderen laten opgroeien. Zijn vrouw, gaandeweg zes kinderen en vervolgens elf kleinkinderen zijn hem gevolgd in de liefde voor Rotterdam.

Mohammed leeft zijn kinderen voor wat hij belangrijk vindt. Met een open geest om je heen kijken. Bewuste keuzes maken. Je kansen proeven, talent onderzoeken. Hard werken. Met fitness houdt hij zich nog steeds soepel van lijf en leden. En soepel van geest benut hij de mogelijkheden van facebook. Ondertussen zet hij zich in voor de emancipatie, integratie en participatie van Marokkanen in Rotterdam, het Oude-Westen.

Op een dag, al ruime tijd geen 22 meer, pakt Mohammed een penseel op en schildert, schildert, schildert. Dít is wat er in hem borrelde, al zijn leven lang. Bestaan, verlangen, versmelten van culturen. Daar is hij nog lang niet over uitgeschilderd. Opnieuw leeft hij voor hoe het is om voluit te houden van wat je doet, wie je bent, van mensen om je heen. Mohammed houdt ervan om zijn perspectief te blijven verbreden. Wat hij bewijst: jong, middelbaar, oud … je vrij voelen is leeftijdloos.

Bron: Sanne Donders
Tekst: Birgit Bekker

Heb jij ook een verhaal over jouw Rotterdamse oudere held te vertellen? 
Stuur dan een mail naar grondleggersvanrotterdam@gmail.com.