UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Achtergrond

Rotterdam viert de stad! blikt terug op 75 wederopbouwjaren. Na een periode van herdenken is hét moment gekomen om de balans op te maken en met elkaar te vieren waar we nu staan. Met een feestelijke en inhoudelijke culturele manifestatie zet Rotterdam de traditie voort in een reeks van wederopbouwmanifestaties die sinds 1950 worden georganiseerd. Inmiddels is de stad uitgegroeid tot een bestemming die je zeker een keer bezocht wilt hebben.

Tegen het decor van architectonische iconen, die Rotterdam (inter)nationaal stevig op de kaart hebben gezet, zet de stad met een culturele manifestatie nu de mensen en haar bijzondere stadscultuur centraal. Met een gevarieerd programma boordevol activiteiten waarmee alle verhalen van bekende en onbekende Rotterdammers worden verteld. Dompel je onder in de stad en ontdek het nieuwe Rotterdam! 

Vanaf de opening van de tentoonstelling De Aanval van Museum Rotterdam (afgelopen mei) is de manifestatie officieel begonnen. Het najaar en het voorjaar, van september tot eind maart, vormen de aanloopperiode van de programmering. Het hoogtepunt vindt plaats van eind maart tot en met juli 2016. 


HOOFDLIJNEN PROGRAMMERING
Rotterdam viert de stad! is een bloemlezing van verhalen van mensen die de stad hebben gemaakt, maken en zúllen maken. Een stad die zichzelf blijft vernieuwen. De verhalen zijn de kapstok voor de totale programmering en vormen de rode draad voor een bijzondere routemarkering door de stad. Alle programma's van Rotterdam viert de stad! vallen onder één van de volgende pijlers: 

Zichtbaarheid in de stad
Tijdens de manifestatie wordt de stad visueel op de kaart gezet met een indrukwekkend programma in de buitenruimte met onder andere een opvallende routemarkering, diverse fototentoonstellingen en buitenexposities, de aankleding van iconen als de Erasmusbrug (twintig jaar), opvallende objecten als de nieuwe Rotterdammer en projecten als Dominoes

Publiek gesprek en educatie
Deze pijler brengt een verdiepend programma dat niet alleen de rijke historie van de stad belicht, maar Rotterdammers ook uitnodigt om mee te denken over de toekomst van hun stad. Het omvat diverse verhalenprojecten, exposities en theatervoorstellingen, debatten, documentaires en mediapublicaties en educatieprojecten. 

Talent en vernieuwing, internationaal
Rotterdam is uitgegroeid tot internationale hotspot. Creatief en innovatief, een culturele broedplaats waar kunstenaars uit binnen- en buitenland aan de weg timmeren. Rotterdam viert de stad! biedt nieuw talent een podium waar zij zich aan de wereld kunnen presenteren.