UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Jevan (14) droom 't: Muziek is de liefde van de stad

Het verhalenproject Rotterdam droom’t (georganiseerd door LOKAAL) lanceerde in het kader van Rotterdam viert de stad! een schrijfwedstrijd waarbij scholieren werden uitgedaagd op een eigen en creatieve manier invulling te geven aan het thema wederopbouw. Wat zijn hun dromen voor de toekomst van Rotterdam?


Jevan Sanches (14) is op 13 juni tijdens het evenement Jong Rotterdam Vertel 't verkozen tot winnaar van de schrijfwedstrijd met zijn stuk 'Muziek is de liefde van de stad'. 


Muziek is de liefde van de stad

Mijn droom voor Rotterdam is dat er meer mogelijkheden komen om muziek te maken. Muziek zorgt ervoor dat mensen bij elkaar komen om plezier te hebben, droevige mensen of mensen die wat down zijn weer wat blijer worden.

Muziek kan namelijk iemands diepste emoties raken en diegene weer wat ‘happiness’ geven. Dus mijn droom voor Rotterdam is bijvoorbeeld meer muziekscholen zodat meer mensen die van muziek houden door middel van muziek zichzelf en anderen wat happiness kunnen geven en mensen bij elkaar kunnen brengen.

Voordat ik zelf met muziek bezig was, was ik iemand die niet echt veel praatte en niet voor zichzelf opkwam. Ik luisterde vaak naar muziek omdat het me kalm maakte als ik boos was, rustig als ik verdrietig was en blij als ik me alleen voelde. Dus toen ik m’n gitaar kreeg kon ik met mijn eigen muziek, mijn eigen liedjes en teksten, mensen hun emoties raken. Als ik door middel van muziek mensen emotioneel/blij kan maken voel ik me ook beter over mijzelf. En dat gevoel krijg ik dan als ik speel of zelf aan een liedje bezig was.

Ik zou er ook voor willen zorgen dat kinderen die niet naar muziekles kunnen, of die er geen geld voor hebben, ook naar muziekles kunnen. Dat ook voor die kinderen muziekles een normale zaak wordt. Vroeger was het namelijk zo dat kinderen op school standaard muziekles kregen en daar konden ze zich helemaal uitleven. Maar jammer genoeg is dit door alle bezuiniging niet meer zo. Ik vind dat kinderen in Rotterdam zich met muziek moeten kunnen uitbreiden en zich zelf kunnen verbeteren.

Mijn droom voor Rotterdam is muziek. Ik wil dat mensen door muziek geïnspireerd kunnen worden om hun eigen dromen te volgen en met andere mensen samen te zijn. Dat is waar Rotterdam om gaat: de liefde van de stad van het samen zijn. En wat ik dus gewoon voor deze stad wil, is dat muziek deze liefde weer laat opbloeien. 

-------------------------------------

De jury over Jevan:
Alles klopt aan de column van Jevan Sanches: de onderwerpkeuze is persoonlijk en raak, de gedachtegang helder en ook de liefde voor de stad is voelbaar. Sanches schrijft met een mooi gevoel voor stijl en met een sterke overtuiging over de kracht van muziek: muziek die mensen verbindt en de invloed die muziek kan hebben op kinderen in het algemeen en op Jevan in het bijzonder. Prachtig, aldus de jury. Een terechte winnaar.

Lees hier het volledige juryrapport.

Winnen
Wil jij kans maken op het verhalenboekje van Rotterdam droom 't? In dit boekje, geproduceerd door LOKAAL, staan 30 door jongeren ingezonden dromen over het verleden, heden en toekomst van de stad. Vul je gegevens in en wie weet win jij een exclusief exemplaar van deze bijzondere bundel.

WIN Boekje 'Rotterdam droom 't'

 


Beeld: Linda Hirzmann
Foto: Rogier Bos