UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Kriterion: de verdwenen bioscoop

Kriterion: een bijzondere verdwenen bioscoop, die niet alleen één van de hoogste van Nederland was, maar ook eentje die vanaf deze week tijdelijk te bezoeken is op het dak van het Groot Handelsgebouw.

De bioscoop is gevestigd naast het Centraal Station in het Groothandelsgebouw. De bouw van dit imposante complex begon in 1951 en in 1953 was het af. Op het dak van het gebouw stond een soort geraamte met reclameborden. Piet Meerburg, die eerder al de Kriterion-bioscopen in Den Haag en Amsterdam had geopend zag het dak als een mooie locatie om een bioscoop neer te zetten.

Uitzicht
Burgemeester van Walsum opent in 1961 aan de voet van de foyer deze (destijds) 18e bioscoop van Rotterdam. De eerste film die er getoond wordt is 'Amerika Zonder Masker' van regisseur François Reichenbach. Het ontwerp van de zaal komt van de Nijmeegse architect J. Jansen. De 320 oranjerode stoelen bieden de bezoekers een prachtig uitzicht over Rotterdam. Voor de voorstelling en in de pauze wordt namelijk het projectiedoek weggeschoven.

Het idee achter de Kriterion-bioscoop is dat studenten, die door de oorlog niet hun studie konden afmaken en ook geen financiën ter beschikking hadden, in deze bioscopen met een bijbaantje extra geld konden verdienen. In Rotterdam gaan er twaalf studenten van de Economische Hogeschool aan de slag.

Het doek valt
Toch valt in de jaren negentig het doek voor deze bioscoop. De zaal blijft echter bestaan, wordt verbouwd en is nog steeds in gebruik voor bijeenkomsten.

Mocht je deze zaal zelf willen bekijken dan kan dat van 16 mei tot 12 juni. Neem De Trap naar het dak van het Groot Handelsgebouw en stap Kriterion binnen. In de zaal kunnen diverse informatieve films worden bekeken. Ook worden er debatten gehouden, zoals het openingsdebat van de architectuurmaand op 30 mei, en vinden er voorstellingen zoals Het Hart van Rotterdam (t/m 25 mei) plaats. Op het dak van het Groot Handelsgebouw vindt 19 t/m 22 mei de voorstelling Parsifal plaats. 

Tekst: Nostra (de filmkijker)