UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Q&A De Trap

De meest gestelde vragen over De Trap:

Algemeen

Wanneer is De Trap geopend?

Op maandag 16 mei (Tweede Pinksterdag) heeft burgemeester Aboutaleb, in bijzijn van onder andere architect Winy Maas, De Trap officieel geopend. Trommelaars, een fanfare en een spectaculaire act van stuntfietsers op speciaal geprepareerde fietsen van Buycycle waren aanwezig tijdens deze opening. 

Wat is het formaat van De Trap?
- De steiger is 57 meter lang, 10,35 meter breed en 29 meter hoog
- De steiger weegt ca. 59 ton
- Er ligt 252.000kg ballast in de steiger t.b.v. de stabiliteit
- Er waren tijdens de montage 14 vrachtwagens nodig om de benodigde materialen te vervoeren
- Er is 440 witte verf gebruikt t.b.v. de treden en plateau's
- Er is 1.080m2 beplating gebruikt om De Trap af te werken

De Trap heeft niet 180 maar 140 treden omhoog. Hoe zit dat?
Op basis van de eerste tekeningen en plannen omtrent De Trap zijn er 180 treden berekend. Tijdens de bouw bleek dat De Trap een stuk steiler werd. Hierdoor heeft De Trap niet 180 maar 140 treden omhoog (exclusief de paar treden omlaag op het dak van het Groot Handelsgebouw).

Hoelang is De Trap te bezoeken?
De Trap is 1 maand open voor publiek. Van 16 mei t/m 12 juni 2016

Waar staat De Trap precies?
De Trap is gerealiseerd op het Stationsplein voor Rotterdam centraal station en leidt naar het dak van het Groot Handelsgebouw, naar de ingang van Kriterion, de voormalige bioscoop uit de jaren ’50. Het dak biedt een spectaculair uitzicht over de wederopgebouwde stad

Zijn er evenementen/activiteiten op het dak?
Bovenaan De Trap, op het dak, is het (Mess) Luchtcafé geopend waar men een mooi uitzicht over de stad heeft. Op het dak zijn tevens verrekijkers aanwezig. In samenwerking met GROOS is er een souvenirwinkel met allerlei producten van Rotterdamse makelij. Ook is hier het 75 verhalenboek van Rotterdam viert de stad! te koop. Aan de speciale lees- en luistertafels maakt je kennis met deze 75 Rotterdammers. Een rondleiding over het dak leidt langs foto exposities van Jan Roovers (dé fotograaf van Rotterdam in de wederopbouwperiode) en architectenbureau MVRDV. Voormalige bioscoop Kriterion gaat tijdelijk open voor een gevarieerd aanbod aan films, debatten en voorstellingen. Zo zal er doorlopend een filmprogramma te zien zijn over de Rotterdamse wederopbouw in samenwerking met het stadsarchief. Ook de wederopbouwrevue van John Buijsman is hier te bezichtigen. Diverse bestaande evenementen sluiten aan bij de komst van De Trap, waaronder Operadagen Rotterdam, Rotterdam Architectuurmaand en de Rotterdamse Dakendagen. Kijk hier voor het volledige programma.

Wat zijn de openingstijden?
De Trap is dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur geopend. Buiten openingstijden is De Trap gesloten.

Is De Trap vrij toegankelijk?
Ja. De entree is gratis

Wanneer men slecht ter been is, is het dan ook mogelijk de evenementen op het dak van het Groot Handelsgebouw en Kriterion te bezoeken?
Ja. Men kan vanuit de centrale ontvangsthal ook de lift nemen naar Kriterion op de 7e etage, of onder begeleiding via de goederenlift naar de bovenste etage, het dak.

Heeft De Trap een socialmediakanaal?
Via onder andere de website, Facebookpagina en Twitter van Rotterdam viert de stad! wordt alle informatie met betrekking tot opening en wachttijden gecommuniceerd. Ook alle updates met betrekking tot de evenementen die worden georganiseerd bovenaan De Trap, op het dak van het Groothandelsgebouw, is hier terug te vinden. Gebruik voor Twitterberichten #DeTrap

Veiligheid

Hoeveel personen kan de trap dragen?
De Trap is berekend op een capaciteit van 1.000 mensen. Er zullen echter niet meer dan 300 bezoekers gelijktijdig toegelaten worden op De Trap. Dit draagt bij aan een goede doorstroom en een optimale beleving vanaf De Trap. De beveiligers aan beide uiteinden van De Trap houden de telling bij en creëren een wachtrij wanneer de maximale capaciteit van 300 personen is bereikt. Wanneer dit is bereikt, kan het voorkomen dat er een wachttijd is voordat De Trap betreden kan worden. Hierover wordt informatie getoond op infoschermen en via social media.

Hoeveel personen kunnen er op het dak van het Groot Handelsgebouw?
Er zullen ongeveer 1.200 personen gelijktijdig het dak van het Groot Handelsgebouw kunnen bezoeken.

Op welke manier is De Trap verbonden met de grond en met het Groot Handelsgebouw?
De Trap is in beton verankerd in de grond. Bovenaan De Trap is de constructie ook vastgezet aan de gevel van het Groot Handelsgebouw. De Trap zal niet kunnen bewegen

Wat voor een constructie is gebruikt om De Trap te bouwen?
De Trap is van steigers gemaakt om open en licht te ogen. De Trap en trapleuningen zijn gesloten met steigerdoek of planken om visueel een stijgende lijn te vormen. De Trap is een tijdelijk gebouw en kan 100% worden herge¬bruikt.
De Trap is gerealiseerd door Dutch Steigers.

Is De Trap veilig (voor kinderen)?
De traptreden zijn anti-slip en aan beide zijden zijn gesloten trapleuningen gemonteerd.

Weersomstandigheden

Is De Trap veilig bij regen?
De treden van De Trap zijn bekleed met een speciale anti-slip laag waardoor de treden bij regen niet glad worden.

Worden de weersomstandigheden in de gaten gehouden in verband met veiligheid op De Trap?
Ja. Elke dag wordt van tevoren door de locatiemanager op buienradar.nl en knmi.nl gekeken of de omstandigheden veilig zijn om de trap te openen. Daarnaast wordt elk uur gekeken wat de actuele situatie op het dak is met betrekking tot het weer.

Wat te doen in geval van harde wind en-of onweer?
De Trap zal worden ontruimd en gesloten wanneer de windsnelheid boven windkracht 6 is en in geval van onweer.

Staat jouw vraag er niet bij en wil je toch nog wat weten over De Trap? Stuur dan een mail naar info@rotterdamviertdestad.nl