UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Kleinpolderplein voor één dag een stadspark

‘Rotterdam viert de stad!’ op de weg naar de A13

Normaal gesproken rijden de auto’s over deze flyover de stad uit, maar zaterdag 16 april is dat deel van Kleinpolderplein in Rotterdam-Overschie afgesloten en omgedoopt tot een eendagspark onder de naam ‘Flaneren op de flyover’. Omdat Rijkswaterstaat toch werkzaamheden moet uitvoeren kon de flyover van Rotterdam naar de rijksweg A13 voor een dag dicht voor het snelverkeer en wordt het een plek waar men kan flaneren over de snelweg, picknicken op het asfalt en uitkijken over de stad.

KleinpolderpleinPARK
Van zonsopgang tot zonsondergang verandert het Kleinpolderplein in ‘KleinpolderpleinPARK’. Een droom die voor één dag uitkomt voor Kunstenaarscollectief Observatorium en Stichting Werkgemeenschap Kleinpolder, de initiatiefnemers en organisatoren achter het evenement. “Op een dag is dit verkeersknooppunt wellicht overbodig. Wat doen we dan met dit monument van mobiliteit? Kunst helpt je daar anders over te denken. Wij dromen van een knooppunt dat niet alleen voor auto’s is: Het ‘KleinpolderpleinPARK’. Op 16 april krijgt het publiek tijdens dit kunstproject de kans om dit alvast te ervaren,” aldus Ruud Reutelingsperger van Observatorium.

Programmablokken
Op zaterdag 16 april worden op de flyover vanuit Blijdorp naar Overschie voor één dag allerlei activiteiten aangeboden; van stoepkrijten tot yoga en muziek tot zonsondergang. Het ‘asfaltpark’ is geopend van 06.00 tot 22.00 uur. Bezoekers kunnen voor een symbolisch bedrag telkens twee uur lang doorbrengen op het ‘hooggelegen asfalt’. Reutelingsperger: “Alle Rotterdammers zijn welkom, maar omdat er vanuit veiligheidsoverwegingen niet te veel mensen in één keer op de flyover mogen, kiezen we voor dit blokkenschema met een gevarieerd programma.”

Yoga, muziek en meer
Het dagprogramma begint, als de zon opkomt, met yoga en een ontbijt voor de bewoners van Overschie. Motel Mozaique zorgt voor bijzondere muzikanten, waaronder Spinvis, die passen bij de ervaring van het normaal langsrazende snelverkeer op het Kleinpolderplein. Later op de middag moet het echte parkgevoel zich van de bezoekers meester maken. Mensen krijgen dan de gelegenheid een half uur met hun rug op het asfalt te gaan liggen, zoals parkbezoekers dat ook doen. Het idee is onderdeel van een wereldwijd kunstproject van Rob Sweere.

Rotterdam viert de stad!
Flaneren op de flyover is opgenomen in het uitgebreide programma van Rotterdam viert de stad! ter viering van 75 jaar wederopbouw van de stad. Hiermee laat de manifestatie zien dat ook verkeersknooppunten behoren tot de opkomst van een stad. Al was het maar om de stad goed bereikbaar te houden. "Wie er overheen rijdt, wil daar ongetwijfeld ook wel eens staan. Om zo die stad en haar skyline vanaf een prachtige plek te bekijken en ook na te denken over de toekomst van dit stuk Rotterdam", aldus Reiner Weers, programmaleider Rotterdam viert de stad!

Werkzaamheden Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat voert van vrijdag 15 april 23.00 uur tot en met maandag 18 april 05.00 uur diverse werkzaamheden uit aan de A13 richting Den Haag. De A13 is tussen Kleinpolderplein en de N470 (Kruithuisweg) afgesloten. Meer informatie over de wegwerkzaamheden is te verkrijgen via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat 0800 – 8002, via www.vanAnaarBeter.nl, via Twitter: @vanAnaarBeter of @Rijkswaterstaat. Je kan ook de vanAnaarBeter-app downloaden. Kijk op www.vanAnaarBeter.nl/app.

Kijk voor het volledige programma op www.kleinpolderpleinpark.nl