UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Alia viert de stad!

Alia Azzouzi (35) is eigenaar van de bijzondere ontbijt- en lunchzaak Espresso Dates. Verbinding met de wijk is voor haar essentieel.

‘Espresso Dates is nooit ontstaan vanuit het idee om heel veel geld te verdienen, wél vanuit het idee om wat leuks neer te zetten. Als ik veel geld wil verdienen, tja, dan zeg ik dit op en ga ik van negen tot vijf ergens anders werken. Dat betekent meer geld en meer vrije dagen. Maar hier haal ik zoveel plezier uit!

Ik ben geboren en getogen in Rotterdam-West, een paar straten van de zaak, en woon nog steeds in de wijk. Dit gebied was altijd een beetje verloren. Als mijn man en ik op zaterdagochtend een kop koffie wilden drinken, gingen we naar het centrum, naar Kralingen, naar Noord of zelfs naar een andere stad. Terwijl dít een plek is met potentie… er gebeurde alleen niet zoveel. Wij wilden heel bewust niet zitten op de plekken waar al van alles gebeurt, zoals de Nieuwe Binnenweg. Ik wil met mijn onderneming iets bijdragen. Al onze taarten worden gemaakt door vrouwen uit de buurt!

In 2015 moesten we noodgedwongen verhuizen. De zaak liep toen al goed. Onze huurbaas besloot zelf een koffiezaak in het pand te beginnen. Een klap in ons gezicht na al het harde werken. Een paar deuren verder hebben we de nieuwe zaak geopend. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat we zo snel zouden wennen aan de nieuwe situatie. Maar kennelijk zijn we sterk genoeg. Alle steun uit de wijk is werkelijk hartverwarmend geweest. De belangrijkste les? Laat je nooit stoppen door drempels op de weg. Na een drempel kun je weer keihard gas geven.’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Sanne Donders
Productie videoportret: OPEN Rotterdam / Joeri Molendijk