UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Amina viert de stad!

Amina Ali Hussen (54) is oprichter en voorzitter van Krachtvrouwen Oude Westen. Haar missie is een luisterend oor voor iedereen.

‘Mijn man overleed in Somalië. Ineens stond ik er alleen voor met onze zeven kinderen. 24 jaar geleden vluchtte ik en ik woon nu twintig jaar in Rotterdam, in het Oude Westen. Om rond te komen, bezorgde ik huis-aan-huisfolders van supermarkten. Lastig hoor, als je de straatnamen niet kent! De eenzaamheid speelde me parten, ik voelde me totaal ongezien, totdat iemand op straat me ineens aansprak: “Hallo, hoe gaat het?” Een klein gebaar, maar voor mij een wereld van verschil. Ik dacht: ik besta dus toch!

Ik bleek niet de enige met problemen. Sterker nog, veel mensen in deze wijk kampen met armoede, of met een gewelddadige thuissituatie. Er is een hoop leed achter de voordeuren. Op een dag trof ik weer een huilende vrouw in het park. “Problemen thuis”, zei ze heel zachtjes toen ik naast haar ging zitten. Ik wist genoeg: in 2010 besloot ik een plek op te richten waar vrouwen bij elkaar komen en elkaar steunen. Dat werd uiteindelijk Krachtvrouwen Oude Westen.

We begonnen met een groepje van zeven vrouwen. Een maand later waren het er al honderd. We moesten steeds uitwijken naar grotere locaties. Ik kreeg de eerste drie jaar geen subsidie en betaalde alles van mijn uitkering. Dat vond ik niet erg – ik haalde er zoveel voldoening uit. Nu is Krachtvrouwen niet meer weg te denken uit de wijk. Wat ons zo succesvol maakt? Een luisterend oor: aandachtig luisteren naar wat mensen te vertellen hebben en wat ze graag willen. Dat heeft iedereen nodig.’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Stacii Samidin