UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Angela viert de stad!

Angela Vrtaric-Jovanovic (71) kwam per auto vanuit Kroatië naar Nederland. Het duurde even, maar uiteindelijk vond ze een plek in Rotterdam.

‘Het was een Mazda 323. Kort voordat de oorlog uitbrak, hadden wij de auto gekocht. In 1991 reden we ermee vanuit Kroatië naar Nederland. Mijn man, onze twee zonen en ik. We werden opgevangen in hotels, kloosters en asielzoekerscentra. Ik heb nog nooit zoveel getafeltennist; verder mochten we niets. Mijn man kan het goed, hij speelde wedstrijden. Nu zijn we gepensioneerd en kijken we naar Eurosport: skiën, tennis. Net nog speelde Ana Ivanović, een landgenote van mijn man. Hij is Serviër, ik ben Kroaat. In Nederland doet dat er niet toe, toch was het in het begin moeilijk.

Het duurde maanden voordat wij een eigen plek in Rotterdam kregen. Sindsdien hebben we Zuid nooit meer verlaten. Onze kinderen voelen zich hier thuis en zelf waren we ook actief in de wijk. Mijn man bracht de Gouden Gids rond, wat handig was want zo leerde hij de straten kennen. We kregen goede banen. Samen met anderen uit ex-Joegoslavië zette ik projecten op om de integratie van vluchtelingen te bevorderen. Wat wij hadden geleerd, wilde ik doorgeven: het leren van de taal, opbouwen van een curriculum vitae. Hoe presenteer je jezelf? Als je dat soort dingen niet weet, maak je geen kans op de arbeidsmarkt. Geloof me, als je nieuw bent, wil je werken en niet eindeloos tafeltennissen. Het is zonde dat er bezuinigd is op buurthuizen en zelfhulporganisaties. Dat waren plekken waar wij samenkwamen en mensen elkaar een duwtje in de goede richting gaven.’

Tekst: Dore van Duivenbode
Foto: Stacii Samidin

Angela houdt ook haar eigen blog over Rotterdam bij. Lees hier meer.