UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Annie viert de stad!

Annie van der Meer (81) was begin jaren zeventig een van de oprichters van de Rooie Vrouwen in de PvdA. Zij gelooft in onderwijs voor iedereen.

‘Ik ben geboren op Zuid, in een arbeidersgezin. Mijn ouders hadden weinig geld, maar desondanks mocht ik naar de Rotterdamse Kweekschool om voor onderwijzeres te studeren. In de buurt werden mijn ouders uitgelachen, maar die keuze is bepalend geweest voor mijn verdere leven. In mijn vierde studiejaar ging ik als feminist in lange broek naar college. Dat was me wat hoor! Maar de kogel was door de kerk. Daarna droeg iedereen zonder commentaar kleding die ze zelf uitkoos.

Tot mijn pensioen werkte ik in het basis- en voorgezet onderwijs. Ik was clever, ambitieus en had het hart op de tong. Maar als vrouw werd ik nooit brugklasleider of decaan, laat staan rector. Een aanstelling als docent Aardrijkskunde, dat was al heel wat!

In mijn vrije tijd ging ik me steeds meer politiek inzetten en ik werd bovendien voorzitter van de Rotterdamse Vrouwenraad. In die groep stelden we aan de kaak dat vrouwen in stad en land werden – en worden –achtergesteld. Vooral op de arbeidsmarkt en qua scholing en politieke vorming. Ik was 35 toen er een partijkrantje van de PvdA op de mat viel, met daarin een oproep van een Rotterdamse die met andere jonge vrouwen wilde praten. Ik stapte er meteen op af. Daaruit is de eerste Rotterdamse Rooie Vrouwengroep ontstaan.

Bijzonder trots ben ik op het Onderwijsproject voor Schoolverzuimende Turkse en Marokkaanse meisjes (1984-1994). Ik kreeg van de gemeente carte blanche! Het project begon in Rotterdam, werd een daverend succes en is later door andere steden overgenomen. Door mijn eigen achtergrond besef ik hoe belangrijk onderwijs is. Die kans moet iedereen krijgen, ook als je op jeugdige of latere leeftijd als analfabeet naar Nederland komt. Als Rooie Vrouw en feminist zal ik me daar altijd voor inzetten.

Tekst: Karin Koolen
Foto: Joop Reijngoud