UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Bobby viert de stad!

Bobby Jacques (36) kwam als gabber vaak in de roemruchte Energiehal. Het was de mooiste tijd van zijn leven.

‘Ik was verweven met gabber. Ik heb nog steeds een kledingkast vol met Aussies. De Energiehal, Parkzicht, Pompeï; ik sloeg geen feest over. De Energiehal hoorde je van ver al kraken door de harde kicks. Die ondefinieerbare bassen als je in de rij stond… man, je kon niet wachten om los te gaan. Een nacht lang hakken! In Parkzicht draaiden ze de laatste uurtjes de hardere platen; van de Energiehal gingen wij rechtstreeks door naar ‘Park’. Hoe harder, hoe meer energie.


Rotterdam was een voorloper. De stad ademde gewoon gabber. In Amsterdam was de house veel melodieuzer en toegankelijker. Hier ontdeden we het van alle opsmuk en schroefden het tempo op tot snoeihard – dat is uiteindelijk gabber gaan heten. In Rotterdam zijn ook de eerste hardcorelabels en grote raves ontstaan.

Het werd een tikkie surrealistisch toen de happy hardcore opkwam, zo midden jaren negentig. De clubs wilden meer vrouwen trekken en kozen voor een toegankelijker sound. Daarna ging het snel. Er kwamen commerciële hitjes en parodieën. Ik hield me daar niet mee bezig, ik ging voor hardcore tekno, terror, als het maar underground was. Op straat werd je wel constant nageroepen: “Daar is Gabbertje!”, zongen ze dan.

Het sluiten van Parkzicht in 1996, gevolgd door de Energiehal in 1999 was de doodsklap voor de Rotterdamse scene. Er kwamen helaas steeds meer onrustzoekers op de feesten af, de sfeer werd grimmiger. Ik ging later nog weleens naar andere steden, maar gabber was niet meer hetzelfde toen het van Rotterdamse bodem was verdwenen.’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Sanne Donders