UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Borka viert de stad!

De oorlog in Joegoslavië bracht Borka Trlin (48) naar Rotterdam. Op het Afrikaanderplein startte ze een delicatessenzaak, Lekker op Zuid.

‘Ik had nooit kunnen bedenken dat ik in Rotterdam terecht zou komen. Ik ben opgegroeid in Bosnië en Herzegovina. We waren gelukkig, totdat de oorlog uitbrak. Ik was 24 jaar en moest uiteindelijk vluchten. Mijn vriend was toen al in Nederland. Toen ik net in Rotterdam woonde, had ik niet zoveel aandacht voor de omgeving. Mijn hele familie was uit elkaar gerukt. Pas later begon ik de stad te ontdekken. Zo leerde ik dat Rotterdam ooit net zo in het hart getroffen was. Dat het uiteindelijk zo mooi is geworden, geeft je hoop. Zo kan het met mensen ook gaan. Ik kon kiezen: blijven hangen in dat trauma of verdergaan? Ik koos voor het laatste.

Mede door mijn dochter Ivana startte ik zeven jaar geleden met Lekker op Zuid. Eigenlijk ben ik werktuigbouwkundige, tekenaar en in die functie k maakte ik lange dagen. Ik was inmiddels een alleenstaande moeder en wilde vaker bij mijn dochter zijn. Tegelijkertijd wilde ik iets opzetten in de buurt, iets doen voor de mensen, ik wilde hen met elkaar in contact brengen. Zo kwam ik uit op een Kroatische delicatessenzaak in combinatie met een lunchroom. Het is behoorlijk uit de hand gelopen. Op een gegeven moment kwamen mensen uit heel Rotterdam en zelfs van ver daarbuiten naar de zaak. Zo kwamen er elke zaterdag klanten uit Brabant voor koffie en een broodje.’

Tekst: via het Verhalenhuis - Laura Schalkwijk
Foto: Joop Reijngoud