UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Bruno viert de stad!

Bruno Giuntoli (39) is mede-eigenaar van pizzeria Angelo Betti. Zijn familie brengt al decennia een vleugje Italië naar Rotterdam.

‘Als Italië voetbalt, dan ben ik voor Italië. Maar als Feyenoord speelt, ook al is het tegen een Italiaanse club, dan ben ik voor Feyenoord. Echt waar, als er oorlog uitbreekt tussen Italië en Rotterdam, dan vecht ik voor Rotterdam. Mijn ouders zijn in de bergen van Toscane geboren. Die frisse lucht is nergens mee te vergelijken. Voor mij als kind waren die vakanties heerlijk. Totdat ik puber werd. De leuke meisjes bleken altijd familie. Dat vonden ze daar doodnormaal.

Nee joh, ik zou er nooit kunnen wonen. Ik ben te Nederlands. Terwijl de basis daar goed is: natuur, familie. Hier woonden we met drie gezinnen boven de zaak. Er was nog geen restaurant, we verkochten ijs en Mariabeeldjes. In tegenstelling tot andere Italiaanse families bleven wij 's winters hier. Het assortiment werd breder. Koffie, tosti’s. Het Oude Noorden was een chique buurt. Over de Bergweg ging je flaneren. Nu struikel je er over de drugsrunners. Migratie heeft de wijk veranderd. Het hoort bij Rotterdam, maar het is misschien niet zo goed over de stad verdeeld. Ik snap dat voor sommigen die veranderingen te hard zijn gegaan.

In het begin waren er veel Italianen. De meesten gingen terug. Nu zie je ze weer komen, vooral hoogopgeleiden. Die vinden geen werk in Italië en komen bij ons als pizzabakker solliciteren. Dat gaat niet. Je moet een passie hebben voor dit vak, anders wordt het niks.’

Tekst: Dore van Duivenbode
Foto: Stacii Samidin