UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Carrie viert de stad!

Carrie Jansen (61) is columnist en advocaat. In 2001 organiseerde ze een modeshow voor prostituees van de Keileweg.

‘Ik vond de situatie op de Keileweg onverteerbaar voor Rotterdam. De vrouwen die daar werkten, droegen zoveel leed met zich mee. Ze waren bijna allemaal verslaafd. ’s Nachts was het er een drukte van jewelste, met klanten van diverse pluimage, overdag gunde niemand hen een blik waardig. Zelf ben ik twee keer gaan kijken. Daar knapte ik nou niet bepaald van op. Toen besloot ik om de koninginnen van de nacht in de spotlights te zetten!


In het begin vonden ze het maar raar, rode Carrie die op de Keileweg een modeshow wilde organiseren. Uiteindelijk werden we een hele hechte groep. Ik accepteerde het drugsgebruik als onderdeel van de situatie. Ik vroeg niet naar het hoe of waarom. Na verloop van tijd zag je de vrouwen groeien. Van 'dat kan ik niet' waren ze ineens in staat om zelfstandig een radio-interview te geven. Schitterend! Er kwam ook veel support van de politiek en vanuit de stad. Mensen die me midden op straat een tientje in de hand drukten; een tandarts die voor een vriendenprijs alle gebitjes mooi maakte.

De modeshow vond plaats in Now&Wow. Het was een groot succes en heeft veel voor de stad betekend. Wat dan precies? Bewustwording: dat je niet kunt wegkijken en mensen op straat aan hun lot kunt overlaten. We lieten zien dat achter die drugs gewoon een vrouw zit zoals ieder ander. Ze heeft alleen wat meer rottigheid meegemaakt in haar leven. Het was ons einddoel om huizen voor alle dakloze vrouwen te regelen en ook dat is gelukt. Maar denk niet dat we er al zijn, hè? Het leed speelt zich nu af in kelderboxen en in schimmige woningen. Vaak zijn het zwakbegaafde meiden. Er is nog veel meer bewustwording nodig.’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Sanne Donders