UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Corrie viert de stad!

Corrie Ulenberg-van Oosterum (81) zat achter de grootschalige actiegroep Rotte-tracé NEE. Ze bood verzet tegen het dempen van de Rotte en het ruimen van stadswijken.

‘Mijn man en ik woonden aan het Noordplein toen De Havenloods in 1967 op de mat viel. Er zou een weg aangelegd worden naar de nieuwe Alexanderpolder en daarvoor moest het gehele Zwaanshals gesloopt worden, en de Rotte gedempt. Ik was maatschappelijk en politiek betrokken. Met een wijkbewoner ging ik alle clubhuizen langs om het nieuws te brengen, veel mensen was het bericht ontgaan. We dachten maar één ding: over ons lijk.


Na verloop van tijd kregen we enorme aanhang. Met de actiegroep Rotte-tracé NEE hielden we grote demonstraties, want de Rotte dempen ging er niet in bij de Rotterdammers: we zijn groot geworden met de Rotte! Daarbij hadden velen het bombardement meegemaakt. We hebben het stadhuis bezet en vergaderingen belaagd. Tijdens een van onze acties gingen we met een badkuip vol water uit de Rotte over de Coolsingel. Weet je, je kunt niet zomaar gaan slopen en voorbijgaan aan de mensen die de stad hebben opgebouwd.

In 1973 was het plan van de baan. De Rotte en de wijken bleven behouden, en werden gerenoveerd. Ik ben nog steeds gelukkig met wat we hebben gedaan en bereikt. De saamhorigheid en solidariteit – op die warme herinneringen kan ik tot mijn honderdste teren. Het Rotterdam van nu, daar verbaas ik me nog weleens over. Zwembaden die sluiten vanwege gebrek aan subsidie, exorbitant stijgende huurprijzen en het beknibbelen op huurtoeslag; soms wil ik weer met een spandoek gaan staan. Maar daar voel ik me nu te oud voor.'

Tekst: Karin Koolen
Foto: Joop Reijngoud