UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Darrel viert de stad!

Architect Darrel Ronald (38) is geboren in Canada. Hij droomde van een internationale carrière en kwam in 2005 naar Rotterdam.

‘Van 2005 tot 2007 werkte ik al in Rotterdam. Daarna ging ik terug naar Canada om een eigen project te starten, maar in 2011 kwam ik toch weer in Rotterdam terecht. Deels voor de liefde, deels om professionele redenen. Ik wil namelijk grootstedelijk ontwerpen. Waar kan dat beter dan in Rotterdam? Inmiddels werk ik als projectleider bij KCAP Architects&Planners.

In ons vak is Rotterdam the place to be: internationaal georiënteerd, vooruitstrevend, open-minded en in nauw contact met groeiende economieën in Azië en Afrika. In de Rotterdamse architectuur- en design-scene kun je vijf jaar voor één kantoor werken en toch honderden contacten vergaren over de hele wereld.


Rotterdammers zijn rechtdoorzee. Ik vind dat fair. Weten wat je aan elkaar hebt en wat je te doen staat, zo kom je verder. Als men hier gelooft in jouw potentieel, dan krijg je al snel de kans om in het diepe te springen – of je nu vijf jaar bent afgestudeerd of net een paar maanden. Zonder hier zelf gestudeerd te hebben, denk en werk ik als een Dutch designer.

De keuze om zoveel van de oude stad na het bombardement te slopen, is erg rigoureus geweest. Anderzijds heeft dat Rotterdam wel de kans gegeven iets bijzonders te creëren. Een mogelijkheid om nieuwe vormen van architectuur te testen. Kijk bijvoorbeeld naar de hoogbouw, de Markthal en het nieuwe CS. Je ziet de stad, na jarenlang bouwen, nu eindelijk afkomen en steeds meer vorm krijgen. Ook op ander vlakken, overigens. Toen ik in 2007 vertrok, had je alleen de Urban Espresso Bar. Nu stikt het van de leuke koffie- en horecatentjes.

Tekst: Karin Koolen
Foto: Stacii Samidin