UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Deveny viert de stad!

Deveny van Klooster (16) zit in het eerste jaar van haar mbo-opleiding Gastvrouw aan het Albeda College. Ze loopt stage op het voormalig cruiseschip ss Rotterdam.

‘Aan het begin van het schooljaar kregen we een rondleiding op het schip. Heel mooi om alles te zien. Het oude zwembad onder in het schip vond ik een beetje eng. Dat lege bad en de verlaten douchehokjes deden me denken aan de game Black Ops Zombie.

Ik kende de ss Rotterdam al, want ik woon op Katendrecht. Met mijn basisschool vierde ik er Sinterklaas en afgelopen zomer was ik nog op het terras achter op de boot. Daar is een zwembadje waar mijn zusje graag gaat zwemmen. 

Het unieke aan deze opleiding is dat zowel de lessen als de stage op de ss Rotterdam zelf plaatsvinden. Beneden op het B-deck is een klaslokaal en hierboven in het café-restaurant loop ik stage. Je mag vrijwel direct meewerken. Ik loop met drankjes of breng eten weg. Je krijgt ook les in mastiek maken. Dat is bijvoorbeeld glazen poleren en tafels indekken. Iedereen heeft een eigen uniform, waar je goed voor moet zorgen. Het is net als de echte scheepsuniformen van vroeger: aan het embleem op de schouder kun je zien welke functie iemand heeft. Ik heb een ‘stagester’.

Het liefst sta ik achter de bar. Dat is hard werken als het druk is, veel bukken en sjouwen. Eén keer heb ik een dienblad met glazen prosecco laten vallen, maar gelukkig was dat achter de bar en niet bij een gast. Gek genoeg merk je er bijna niets van dat je op een schip aan het werk bent. Alleen benedendeks bij de personeelskantine merk je het een beetje. Daar heb je geen bereik met je telefoon omdat het onder de waterspiegel ligt.’

Tekst: Lot Piscaer
Beeld: Stacii Samidin