UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Emma viert de stad!

Emma Baas (37) is dj Monica Electronica. Rotterdam is voor haar een stad met een verademende anonimiteit.

‘Als ik met mijn moeder ging winkelen, keek ik gefascineerd naar al die hoge gebouwen. Rotterdam! Dáár wilde ik wonen. Later ging ik studeren op de Willem de Kooning Academie. Daar is mijn liefde voor muziek gegroeid. Ik ontmoette mensen die muziek maakten, bezocht de studentenavonden in Nighttown en kocht mijn eerste 12-inch disco langspeelplaten. Het duurde niet lang eer ik mijn eerste draaitafel kocht, in een tweedehandswinkeltje op de Nieuwe Binnenweg. Thuis ben ik gaan mixen: klassiek met hiphop, ik probeerde alles uit.

Ik zeg weleens: in Rotterdam zitten artiesten op een eiland – er is geen kliek – en dat maakt dat je anoniem en ongestoord aan je eigen stijl kunt werken. Je zit ook precies tussen Amsterdam en Antwerpen, beiden veel grotere uitgaansbolwerken. Vanuit de stad ben ik, toen nog tamelijk onbekend, naar het buitenland gegaan en pas vanuit het buitenland werd ik geboekt voor Nederlandse zalen.


Ik denk dat de anonimiteit die ik had in Rotterdam in mijn voordeel heeft gewerkt om vanuit het niets in de spotlight te komen. In Amsterdam zijn er meer klieken, hoor je ergens bij. Ik denk dat het dan lastiger wordt om los te komen als individuele artiest. Rotterdam hield me ook nuchter, met twee benen op de grond. Je wordt niet zomaar geaccepteerd: je moet hard werken, laten zien wat je waard bent en jezelf beetje bij beetje omhoog boksen. En daar word je alleen maar beter van. Ik vind die mentaliteit hier verademend.’

Tekst: Karin Koolen
Beeld: Sanne Donders