UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Hans viert de stad!

Hans Bruggeling (59) zag als tiener Feyenoord de Europacup winnen. Het werd een nooit geëvenaard feest.

‘Ik herinner het me als de dag van gisteren. 6 mei 1970. Feyenoord speelde in Milaan de finale van de Europacup 1 tegen Celtic. Heel Rotterdam sprak erover! Met wedstrijdkoorts ging ik naar school en die avond zaten mijn moeder, broer en ik met zweethanden voor ons zwart-witteeveetje. Het avondeten stond op de kolenkachel. We konden het niet geloven: die avond wonnen we de Europacup! We schreeuwden uit volle borst, dansten door de kamer. Mijn broer maakte van blijdschap een koprol over de salontafel. Nog nooit hadden we iets gewonnen; wel met schaatsen, maar nog niet met voetbal. Door de adrenaline kon ik die hele nacht niet slapen.

Een paar dagen later gingen we naar de huldiging op de Coolsingel. Wij wisten geeneens dat het stadhuis een bordes had, maar daar stonden ze: onze voetbalhelden. Een buurjongen had een witte Fiat. We hadden de auto voor de helft rood geschilderd met menieverf en met zwart isolatietape maakten we een grote ‘F’ op de voorkant en de zijkanten. Zo reden we naar het Hofplein. Op het Weena liep iedereen al over de weg, dus de motor moest uit en mensen duwden ons voort. De verf was nog nat, dus iedereen liep met rode handen! Ach, het was feest. Zelfs de politie liep met Feyenoordpetjes. Iedereen zoende elkaar; er was een polonaise.

Ik ging op de foto met de cup. Ja…supertrots was ik! Je had dat 'ding met die grote oren' in je handen, zoals ze hem later noemden. Nog steeds zeggen we tegen elkaar: “Het maakt niet uit dat Ajax hem later drie keer won, wij waren de eerste en dat telt!” Grote namen als Benfica, AC Milan en Madrid waren ons voorgegaan. Nu staat Feyenoord daartussen!’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Sanne Donders