UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Jan viert de stad!

Jan Kooijman (34) is danser en acteur. Voor hem is Rotterdam dé dansstad van Nederland.

‘Ik ben geboren en getogen in Het Lage Land, in de Alexanderpolder, een buitenwijk van Rotterdam. Op mijn tiende verveelde ik me ineens te pletter. Ik had het slecht naar m’n zin op school, had niemand om mee buiten te spelen en keek te veel televisie. Of ik geen hobby moest zoeken, opperde mijn moeder.


Ik hield van muziek en bewegen. We lazen over de vooropleiding voor de Havo voor Muziek en Dans en gingen eens kijken. Ik zie mezelf nog staan, met mijn sportbroekje en gympen tussen meisjes met knotjes, balletpakjes en maillotjes. Ik was net Billy Elliot! Ik vond het aanvankelijk helemaal niets, maar in de les bleek ik het wel te kunnen. Ik ben ontzettend blij dat ik voor dans heb gekozen. Bij ons op school was er geen groepsvorming: iedereen deelde dezelfde passie. Later ging ik naar de Dansacademie en kwam ik bij het Scapino Ballet terecht. Werken met Ed Wubbe: een droom die uitkwam.

Mijn werk speelt zich grotendeels af in Amsterdam en Hilversum. Toch ben ik altijd hier blijven wonen: ik vind het heerlijk om mijn kinderen hier te laten opgroeien. Verder is Rotterdam sowieso dé dansstad! Daar moeten we trots op zijn. Er is schofterig en roekeloos omgegaan met de subsidiëring, vooral vanuit het Rijk. Schaamteloos, ik hoop echt dat ze het rechttrekken. We hebben twee geweldige gezelschappen in de stad: Conny Janssen en Scapino. Laat Rotterdam de stad van moderne dans zijn!’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Sanne Donders