UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Joke viert de stad!

Joke Bruijs (64) is zangeres en actrice. Ze kwam als 15-jarig meisje al in De Oase Bar, de muzikale kroeg van Jaap en Arie Valkhoff.

‘Ik kwam als 15-jarig meisje al in De Oase Bar, de kroeg van Jaap en Arie Valkhoff. Als ik binnenkwam, zat Japie meestal op het toneeltje, soms met Arie of andere muzikanten. Kijk nou eens wie daar binnenkomt, wie had dat gedacht, zong hij als hij me zag – dat was een heel bekend liedje destijds. Ik trad er toen op als zangeres, zo jong als ik was. In die tijd zong ik alles: jazz, pop, Nederlandstalig – als ik maar muziek kon maken! Het klikte enorm tussen mij en hem. Hij was ook onvoorstelbaar muzikaal.


Er heerste een unieke sfeer, waarbij iedereen genoot van de muziek. Ook als tienermeisje voelde ik me er heel prettig. Je had van die lampjes boven de bar, en als het heel gezellig was, met zeemansliedjes, stootten we tegen die lampen zodat ze heen en weer gingen – alsof we op zee zaten. Jaap Valkhoff en zijn muziek zijn voor mij voorgoed verbonden met Rotterdam en gezelligheid. De familie Valkhoff bleef ook altijd op een of andere manier in mijn leven terugkomen. In 2012 schreef Jaaps zoon Ben mijn biografie.

Straks staan we weer op de planken, met de voorstelling De Oase Bar. Het wordt een ode aan de typische sfeer van het origineel. Ik heb er ontzettend veel zin in! De bar bestaat nog steeds, wist je dat? Weliswaar vernieuwd, maar binnen vind je nog steeds datzelfde toneeltje waarop wij muziek maakten. Als ik nu mijn ogen sluit, zie ik Japie zo weer zitten.’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Joop Reijngoud