UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Jordy viert de stad!

Jordy Dijkshoorn (26) was eerst glazenwasser, nu rapper. Op het podium is hij ‘Simon’ en trekt hij zich nergens wat van aan.

‘Ik werkte al jong als glazenwasser. Bij de Wilhelminatoren en het Schieblock heb ik de ramen gedaan. En bij City Lens, dat gebouw is echt de hel voor glazenwassers. Mensen doen vaak een beetje denigrerend tegen je. Alsof je ‘minder’ werk doet als je geen advocaat bent. Daar moet je je niet te veel van aantrekken, maar irritant is het wel.


Op mijn tweeëntwintigste ging ik naar de popacademie. Tot mijn verbazing was ik niet eens de jongste. Daar leerde ik Giorgi en John kennen, met wie ik de futuristische funk-hiphopband De Likt oprichtte. Inmiddels hebben we overal in Rotterdam wel een keer opgetreden. Dankzij het Praat Rotterdams met me-filmpje zijn we bij een groter publiek bekend geworden. Nu is het tijd voor optredens buiten Rotterdam: België of Berlijn, dat zou tof zijn.

Op het podium kan ik maken wat ik wil. Daar ben ik Simon. Hij trekt zich nergens wat van aan. Soms loopt dat een beetje uit de hand. Ik heb een keer in een waas een skateboard het publiek in geslingerd. Die kwam tegen iemands hoofd aan. Toen heb ik wel even mijn excuses aangeboden. Ik haal inspiratie uit de stad. De Binnenweg bijvoorbeeld: binnen-weg. Daar zit iets in van verdwijnen. Of de metro: als je uitstapt, begint alles. In Café De Grootste Slok in Delfshaven kom ik ook graag. Daar hoorde ik eens iemand zeggen: “Als ik gisteren ongelukkig was, ben ik dat morgen weer vergeten.” Da’s toch mooi?’

Tekst: Lot Piscaer
Foto: Sanne Donders