UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Juan viert de stad!

Juan Heinsohn Huala (57) vluchtte uit dictatoriaal Chili naar Rotterdam. Hij ziet nieuwe generaties het verleden langzaam loslaten.

‘Mijn dochter ziet haar achtergrond niet als onderwerp. Ik snap daar niets van. Met haar programma Spraakuhloos zet zij mijn kunstenaarschap voort, maar haar Chileens-Nederlandse achtergrond is geen issue. Ik was erg bezig met mijn identiteit en de Chileense gemeenschap. Daarom ben ik mij in gaan zetten voor Poetry Park en het Dunya Festival. Hiermee wilde ik een platform creëren voor anderen die geen spreekbuis hadden.

Het is niet alleen de witte Nederlander die zich actief inzet, er zijn 173 verschillende nationaliteiten die Rotterdam hebben opgebouwd. Zij weten dat je nooit iets cadeau krijgt. Je moet vechten om je stem te laten horen.

Het komt ook door mijn vlucht uit een dictatoriaal regime. Ik ben weggegaan om mijn stem ergens anders te laten horen. Ik was twintig, kunstenaar en voelde de vrijheid direct. Op Schiphol was er een welkomstcomité met vlaggen en liederen voor ons, de vluchtelingen. Net zoals sporters ontvangen worden wanneer zij terugkomen van de Olympische Spelen. Ik had helemaal geen tijd om te rouwen om het verlies van mijn vaderland.

Er was veel werk te doen: aandacht vragen voor de repressie in Latijns-Amerika. Toen ik in Rotterdam aankwam, zat ik daar middenin. De nieuwe generatie heeft dat multiculturele verleden losgelaten. Ze worden vrijgelaten in dit land en proberen gewoon te leven.’

Tekst: Dore van Duivenbode
Beeld: Stacii Samidin