UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Kees viert de stad!

Kees van der Stel (66) is trambestuurder en –instructeur. Tijdens de opening van de Erasmusbrug reed hij de tram met koningin Beatrix aan boord.

‘Toen ik hoorde dat de Erasmusbrug gebouwd zou worden, vond ik dat geweldig. Een nieuwe verbinding tussen Noord en Zuid, en ook nog eens een hele mooie! Veel bestuurders wilden de openingsrit met koningin Beatrix rijden. De RET koos mij, omdat ik intensief bij de bouw van de brug betrokken was geweest. Ik ben bijvoorbeeld bij de fabriek gaan kijken om mee te denken over het railsysteem. De eerste proefritjes duurden weleens uren. Er werd nog volop gewerkt. Dan stond ik een half uur te wachten en kon ik vervolgens twintig meter doorrijden tot het volgende probleem zich aandiende. Alles moest natuurlijk getest worden.


Toen ik de rit kreeg, sprongen mijn vrouw en kinderen een gat in de lucht! Ik vond het een eer, maar deed niet opschepperig – ik ben heel nuchter. Ik droeg wel een speciale pet. Die waren in 1975 al aangeschaft, maar voor deze keer moest die weer op. Iedereen was die dag gespannen, want alles moest natuurlijk perfect verlopen. De Coolsingel was afgesloten en er stonden hordes mensen.

Koningin Beatrix kwam het stadhuis uit en stapte in in het midden van de tram, precies waar ze ook weer moest uitstappen voor de rode loper. Ik hoor haar nog zeggen: “Wat rijden we zachtjes.” Maar ik kon niet harder dan tien kilometer per uur op de Coolsingel. Ik moest op gezette tijd vertrekken en op gezette tijd aankomen – alles werd geregisseerd, want het kwam live op televisie. Toen de koningin vlak voor de brug uitstapte, knikte ze heel vriendelijk naar me.’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Joop Reijngoud