UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Léon viert de stad!

Léon Spikker (26) onderzocht het gebruik van robots in de architectuur. Op het RDM-terrein runt hij inmiddels een eigen studio.

‘Ik ben opgeleid als industrieel ontwerper en architect, afgestudeerd op het gebruik van robots in de architectuur en hou van mooie dingen maken. In 2014 ben ik met twee collega’s mijn eigen studio begonnen. In onze praktijk werken we onder meer met drie robotarmen, waarvoor we alle software zelf programmeren. We houden zoveel mogelijk in eigen hand.


Ik droom van een architectonische werkplaats. Een plek waar ontworpen, geëxperimenteerd én geproduceerd wordt. Waar verbinding wordt gelegd tussen ontwerp en fabricage, tussen onderzoek en markt. Op gerenommeerde universiteiten wordt daar veel aandacht aan besteed, maar in de praktijk laten architecten en producenten zich beperken door standaardoplossingen. Terwijl de winst en het plezier voor alle partijen júíst in maatwerk zit. Ik zie een wereld aan mogelijkheden. Door nieuwe technologieën in te zetten, kunnen bijzondere ideeën werkelijkheid worden. Het vereist wel een omschakeling in het conservatieve denken.

We zijn gevestigd op het RDM-terrein, op Heijplaat. Het is een hele inspirerende plek. Vroeger werkten hier zesduizend scheepsbouwers; nu werken onderwijsinstituten, onderzoekers en bedrijven als het onze aan de toekomst van haven en stad. Alles onder één dak, daardoor is ons werk heel zichtbaar. Voor Havenbedrijf Rotterdam hebben we een kantoor ontworpen, geproduceerd en gebouwd. Het ontwerp dat je samen bedacht hebt, voor je ogen zien ontstaan… te gek! We zetten ons graag in voor projecten van algemeen nut. Zo geven we wat terug aan de stad.’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Sanne Donders