UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Luigi viert de stad!

Luigi Pitzalis (78) is hovenier in Rotterdam Alexander. In de constant veranderende stad voelt hij zich thuis.

‘We sliepen met z’n vijven op een kamer, allemaal vrijgezel en Italiaan. We trokken dagelijks vanuit Rotterdam-Noord naar de Coolsingel, daar had je een espressobarretje recht tegenover C&A. Een klein vierkant gebouwtje, dat was van café-restaurant Engels.

Het was er knus en er waren mooie meisjes. Iedereen wist dat ik daar op vrije dagen te vinden was. De espressobar was een ontmoetingscentrum. O jee, ik heb zoveel werk en personeel voor iedereen geregeld daar. Ik bracht ze naar Dura, Engels, de Van Nelle en Droogdok.


Zelf werkte ik als buschauffeur bij de RET. Dat heb ik 35 jaar gedaan. Mijn vaste lijn was 33, naar Overschie en later naar het vliegveld. Ik heb de stad echt zien veranderen. In het Katshoek bij Hofplein liepen we in die beginjaren altijd langs een vliegveld midden in de stad. Dat was een landingsterrein voor helikopters, voor dagelijkse vluchten naar Brussel. Richting Centraal stonden drie paviljoens en verder was er weiland. Op de hoek Kruisplein en Weena stonden een stuk of tien geiten en twee ezels, waar nu dat hoge hotel is, het Manhattan Hotel. En ze blijven slopen en bouwen. Rotterdam is een levende stad. Dat is goed.’

Tekst: Via het Verhalenhuis - Linda Malherbe
Beeld: Joop Reijngoud