UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Maaike viert de stad!

Maaike Dogan (43) opende in 2007 Obba Lounge Restaurant. Haar droom was het gevoel van Istanbul naar Rotterdam te brengen.

‘Ik kom uit een gezin met vijf kinderen. Mijn vader is Turks, mijn moeder Nederlands – met een beetje Indisch bloed. Mijn vader was een van de eerste opbouwwerkers in Rotterdam, mijn moeder had een marktkoopplaats. Allebei harde werkers. We hadden thuis weinig geld, dus er werd niets verspild in de keuken. Van etensresten maakte mijn moeder een dag later bijvoorbeeld koekjes. Op mijn twaalfde wilde ik al kok worden, met een eigen restaurant. Mijn vader waarschuwde me: een restaurant is keihard werken. Dat hield me niet tegen, ik wilde gewoon naar de koksschool. Tijdens de opleiding was ik vastberaden om de top te halen, al moest ik er dag en nacht voor werken. Ik heb daarna op verschillende horecaplekken in Rotterdam gewerkt, maar de droom voor een eigen restaurant ging nooit over.


Jaren geleden zaten we met ons gezin te lunchen in een nomadentent in Istanbul, met uitzicht op de Bosporus. Waanzinnig! Zo moest mijn restaurant worden, besloot ik. Aan de Rijnhaven vond ik de perfecte locatie. De bouw was in vijf weken gepiept – het restaurant bestaat uit geschakelde zeecontainers. Vanbinnen is het een paleis met een sfeer van duizend-en-één-nacht. Net als mijn moeder verspil ik niets. Inkopen doe ik altijd lokaal en ik hou aanbiedingen in de gaten. Wie ben ik om dat niet te doen? Vergeet niet waar je vandaan komt! Ik ga nooit weg uit Rotterdam. Ik hou van de cultuur en de mensen. En van de mentaliteit: werken, morgen weer opstaan, niet janken, maar strijden!’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Joop Reijngoud