UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Maria viert de stad!

Maria de Fatima Pires Milheiro (55) kwam als tienjarige vanuit Portugal naar Rotterdam. Ze leerde de stad kennen door te wandelen.

‘Wij hebben Rotterdam leren kennen door te lopen! Iedere zondag. Met de hele familie gingen we uitzoeken waar mijn ouders de volgende week afspraken hadden. Als mijn vader bijvoorbeeld met ons naar de vreemdelingenpolitie moest, dan gingen we vanuit Kralingen uitzoeken waar dat was. Het Belastingkantoor was aan de andere kant van de stad. Dan liepen we door het centrum naar het Ziekenfonds. Zo kwamen we langs alle belangrijke gebouwen in de stad. De zondag was onze Rotterdamdag.


Ik was tien jaar toen ik in Nederland terechtkwam. Ik was een ‘ander’ kind, met zwart haar – de rest van de klas was blond. Het Kralingen van toen was een vooraanstaande wijk. Mijn vader was in 1966 op uitnodiging van Shell in Pernis komen werken. Op een gegeven moment mochten zijn drie jongste meiden ook komen. Wij zijn geboren in San Miguel, een klein, beschermd dorpje in Portugal.

Voor het eerst van mijn leven ging ik met de trein en ik kwam terecht in Rotterdam. Mijn ouders waren beiden analfabeet; ik wilde leren. Dat heb ik gedaan, eerst voor secretaresse, toen rijinstructrice, toen voedingsassistente, daarna voor activiteitenbegeleidster en uiteindelijk voor doktersassistente. Ik heb me ontwikkeld.

Tegenwoordig loop ik hard, voornamelijk langs de Rotte, en zoek ik meer de natuur op. Maar nog altijd weet ik overal de weg in de stad!’

Tekst: Via het Verhalenhuis - Linda Malherbe
Beeld: Joop Reijngoud