UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Marion viert de stad!

Marion Pot (87) kwam op jonge leeftijd vanuit Schotland naar Rotterdam. De Schotse kerk was voor haar een plek van wedergeboorte.

‘De stad was voor een groot deel verwoest toen ik aankwam. Ik was twintiger, piepjong. Je hoorde al die oorlogsverhalen: mensen waren opgepakt, de binnenstad was verwoest. In Schotland had ik daar niets van meegekregen. Omdat ik geen Nederlands sprak, ging ik naar de Schotse kerk aan de Schiedamse Vest. Kerktaal is anders dan spreektaal. De woorden zijn formeler, dat maakt het moeilijk om er in een vreemde taal te aarden.


Als enige van de huidige gemeenschap was ik bij het leggen van de eerste steen. In de oorlog was het gebouw gebombardeerd, in 1952 was het af. De opbouw van de kerk was ook een nieuw begin voor me. Ik heb hier zoveel meegemaakt. Ik ben hier getrouwd en onze dochter is nu dirigent van het koor. Eigenlijk werd ik in de Schotse kerk opnieuw geboren.

Mijn persoonlijke religie werd breder. Niet alleen door de migratie, ook doordat de kerk steeds internationaler werd. Eerst met Amerikaanse zeelieden en vervolgens hadden we een dominee die de stad in ging. Op straat en in de metro sprak hij mensen aan. Zij maakten hetzelfde mee als ik destijds en voelden zich hier thuis. De religie kenden ze van school. Er kwamen Ghanezen, Nigerianen, Ethiopiërs. Nu komen er meer dan veertig nationaliteiten. Die veranderingen houden de boel levendig. Vroeger was de kerk officiëler. Maar de tijd gaat door en je moet mee. Ik heb er een andere kijk door gekregen, ben flexibeler geworden.’

Tekst: Dore van Duivenbode
Beeld: Stacii Samidin