UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Nelli viert de stad!

Nelli Cooman (51) is geboren in Paramaribo, maar groeide op aan de West-Kruiskade. Voor veel mensen een enge buurt, voor Nelli een thuishaven.

‘Als niet-geboren Rotterdamse ben ik heel chauvinistisch als het om de stad gaat. Ik ben getogen aan de West-Kruiskade. In de jaren zeventig vonden veel mensen dat een enge buurt, maar voor mij was en is het een veilige thuishaven. Alle buren waren ‘ooms en tantes’, ik heb er nog steeds contact mee. Ik haal mijn vlees ook nog altijd bij Slagerij Schell. Voor mij is er maar één stad. Ik zeg weleens: het eerste steentje is in Paramaribo ontstaan, maar het huis is in Rotterdam gebouwd.


Voor mijn sportcarrière heeft Rotterdam veel betekend. Voetballen, ijshockey: ik deed het allemaal in mijn wijkje. Met school hadden we een sportdag en daar werd gezien dat ik toch wel erg goed kon sprinten. Zo is de bal gaan rollen. In die tijd waren er nog weinig faciliteiten waar ik kon trainen. Ik liep soms in de Maastunnel! Best eng hoor, maar dan liep er bewaking rond die mij extra goed in de gaten hield. Dus ja, Rotterdam heeft mij als mens én als sporter gemaakt tot wie ik ben.

We hebben ontzettend veel sporttalent in Rotterdam. Daar moet de stad goed en bewust mee omgaan. Van sport en beweging – het liefst in de buitenlucht – worden we gezonder en vrolijker. Het geeft jongeren een focus in het leven en het brengt discipline bij. Mijn dochter leert nu voor haar tentamens. Dat doet ze staand of lopend - nooit zittend aan tafel. “Dan kan ik het beter opslaan, mam”, zegt ze.’

Tekst: Karin Koolen
Beeld: Sanne Donders