UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Nico viert de stad!

Nico Deflers (90) verloor als 15-jarige huis en werk tijdens het bombardement. Hij hielp vrijwillig mee om het puin te ruimen.

‘Een paar dagen na het bombardement gingen we op zoek naar ons ouderlijk huis in Kralingen. Alleen de achterpui stond nog overeind; mijn fiets bungelde aan een overgebleven stuk plafond. Ik werkte in die tijd in een winkel voor huishoudelijke artikelen. Die zaak was geruïneerd, dus ik zat zonder werk. Maar goed: er was genoeg te doen. Vijf miljoen kubieke meter puin moest zo snel mogelijk geruimd worden om straten en wegen weer begaanbaar te maken. Iedereen hielp mee. Stenen werden gebikt, verwoeste gebouwen en vrijstaande muren met touwen omlaag getrokken. Krui- en vrachtwagens reden af en aan. Met de verbrande stenen dempten we de Schie- en Noorderhaven, en met de bruikbare stenen zijn ze gaan herbouwen, in eerste instantie woningen en winkels. De noodschouwburg in de Aert van Nesstraat is gebouwd uit puinresten, anderhalf jaar na 14 mei 1940.


Het leven ging onderwijl gewoon door. Mijn vader vertrok iedere ochtend naar zijn werk bij het spoor. Een paar maanden later kon ik mijn werk in de winkel ook hervatten. Het bombardement had ons in het hart geraakt, maar we namen de situatie zoals-ie was. Daar ben ik trots op. Een jaar later was de stad puinvrij!

Ik vind het wel jammer dat de lege ruimtes nadien niet overal goed opgevuld zijn. De Gerdesiaweg bijvoorbeeld, waar je het metrostation uitkomt, is nog helemaal leeg. Daar liepen vroeger allemaal dwarsstraten. Maar Rotterdam was en is vooruitstrevend opgebouwd. Dat was al zo na het bombardement en kijk nu eens naar de Maasvlakte en naar de prachtige architectuur in de stad. Het is altijd in beweging.’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Sanne Donders