UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Nina viert de stad!

Nina Gantz (28) is filmmaakster. Haar animatiefilm Edmond werd geselecteerd voor Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) en won onlangs een BAFTA-award tijdens de British Academy Film Awards in Londen.

‘Ken je het gevoel dat als je van iemand houdt, je hem bijna wilt opeten? Je echt één met iemand wilt worden? Dat gevoel zit in mijn film. Edmond is op IFFR vertoond, dat vind ik te gek! Ik ben in Rotterdam opgegroeid, hier liggen mijn roots. Op elke straathoek ken ik wel iemand. De verschillen in architectuur, de haven, de inspirerende mensen en het fietsten door de stad... ik vind Rotterdam heel filmisch! Ik ben gevormd in de theaterwereld: mijn moeder is actrice, mijn vader theatertechnicus. Als meisje ging ik naar Jeugdtheater Hofplein. Het theatrale komt ook terug in mijn filmwerk.


Rotterdam is rijk aan verborgen culturele bezienswaardigheden. Ik weet ze te vinden omdat ik er middenin zit. Iedereen die ik ken, doet wel iets in de kunsten. Op het gebied van film is er veel talent. Ik zeg weleens grappend: “In Rotterdam maken we films, in Amsterdam hebben ze tijd om ernaar te kijken.” Flauw hè, maar ik denk wel dat het wat over Rotterdam zegt. Er is genoeg te doen, maar je moet ernaar op zoek gaan. LantarenVenster is geweldig, maar je moet wel bereid zijn een stukje te fietsen. Ik vind dat juist fijn. Ik woon nu in Londen, waar ik gestudeerd heb. Er is zó ontzettend veel te doen, dan blijf ik liever thuis. In Rotterdam gebeurt minder, waardoor mensen ook ondernemender worden. In Rotterdam moet je zelf entertainment maken.’ 

Tekst: Karin Koolen
Foto: Stacii Samidin