UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Ntjam viert de stad!

Zangeres Ntjam Rosie (28) kwam als student naar Rotterdam. Die rare stad van het begin sloot ze uiteindelijk in haar armen.

‘Ik ben geboren in Kameroen. Op mijn negende kwam ik in Maastricht te wonen. Ik merkte door allerlei complimentjes dat ik goed kon zingen. Dat was me nog niet eerder opgevallen, want in Kameroen zingt iedereen, haha! Toen ik ouder werd, wilde ik aan het conservatorium gaan studeren. Werd het Amsterdam of Rotterdam? Ik koos voor de laatste. Sinds 2002 woon ik hier. De stad had een enorme aantrekkingskracht op me, al was het in het begin soms lastig. In Limburg groet iedereen elkaar, hier vond ik het hard en kil.

Later heb ik de stad leren kennen als een vriendin. Ik weet wanneer ze op haar leukst is, en wanneer ze niet zo blij is. Nu kan ik met haar leven, I’m here to stay! Het dorpse gevoel in een metropool: dat is voor mij uniek aan Rotterdam. Op muzikaal gebied vind ik soms dat de stad te weinig biedt. Natuurlijk, je hebt Rotown en Bird en LantarenVenster, maar je moet wel heel goed weten waar je heen moet en wat er te doen is. Wel is het zo: als het leuk is, dan is het meteen ook echt gaaf. Waarschijnlijk omdat we minder verwend zijn.

Vorig jaar speelde ik op North Sea Jazz: hoogzwanger en in mijn lievelingszaal. Het was te gek en ook emotioneel om daar samen met mijn band te staan. Een kroon op het werk, dat zeker. En in mijn eigen stad, ook dat nog eens. Geweldig om deel uit te kunnen maken van zo’n groot en internationaal festival in je eigen achtertuin.’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Sanne Donders