UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Otto viert de stad!

Otto Snoek (49) is een van Rotterdams bekendste fotografen. Zijn werk heeft vaak Rotterdam als thema en is opgenomen in tal van boeken en exposities.

‘Ik heb een fascinatie voor mensen, voor hun doen en laten, en voor Rotterdammers in het bijzonder. Ik fotografeer uit nieuwsgierigheid. Rotterdammers zijn vaak puur, what you see is what you get. Weinig dubbelzinnigheid. Ik houd ervan!

Zelf ben ik geboren op het Noordereiland. Een hele gewaarwording: opgroeien op een eiland en de brug over moeten voor een bezoekje aan het centrum of aan Zuid. Ik heb het centrum nog leeg meegemaakt. Een nauwelijks bebouwde Blaak en Weena – kun je het je voorstellen? Tegenwoordig wordt alles maar volgebouwd en moet het allemaal hoog. Ik heb er niks mee. De Rotterdam van Rem Koolhaas vind ik ontzagwekkend, maar ook onderkoeld en brutaal.

Vergezichten in het hart van deze stad zijn een zeldzaamheid. Je vindt er nog één bij Pompenburg. Het zijn de zichtbare sporen van het bombardement. Rotterdam heeft, leeg of volgebouwd, een onmiskenbaar stedelijk weefsel – dat verdwijnt niet met een bombardement. De stad is van oudsher buitengewoon multicultureel, maar tegelijk zijn we als Rotterdammers ook één.

In mijn foto’s probeer ik de bonte gelijkgestemdheid te vangen tussen de figuranten die mijn camera binnenlopen. Ik fotografeer ze rauw en ongepolijst, niet geposeerd. Ik heb een voorkeur voor bepaalde looproutes, zoals het traject vanaf de Vierambachtsstraat tot en met de West-Kruiskade. Heel urban: het Brooklyn van Rotterdam. Zonder al deze slagaders zou Rotterdam niet dezelfde zijn. De woningen en winkels in deze straten tonen de stad in al haar glorie. Die energie, heerlijk om daarmee te werken!

Tekst: Karin Koolen
Foto: Joop Reijngoud