UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Richard viert de stad!

Richard de Waardt (32) bespeelt het eeuwenoude carillon van de Laurenskerk. Het klokkenspel brengt volgens hem betovering in de stad.

‘Boven op de Laurenskerk neem ik vaak een moment om even over de stad uit te kijken. Ik stel me dan voor hoe Rotterdam eruitzag toen het carillon in 1660 voor het eerst bespeeld werd. Het is uniek om in deze stad zo’n historische plek te kennen die in wezen hetzelfde is gebleven, terwijl de omgeving constant veranderde.

Het bombardement heeft de kerk veel schade toegebracht, bijna verwoest zelfs. Het carillon en de oude speeltrommel zijn echter gespaard gebleven. Ik ben de negentiende beiaardier die erop mag spelen. Deze plek voelt als thuis. Voor mij staat de wereld hier even stil en waan ik me anoniem. Tegelijkertijd val ik met mijn spel wel de hele stad lastig, haha!


Vóór mij was mijn vader stadsbeiaardier van Rotterdam. Als kind ging ik vaak mee, ik glipte dan naar boven om zelf een deuntje te spelen, zoals ik dat thuis op mijn piano deed: Kortjakje, Sinterklaasliedjes. Dat dreunde dan de hele stad door! Mijn vader opvolgen was nooit het plan. Totdat ik uit nieuwsgierigheid een open dag van de Beiaardschool in Mechelen bezocht.

Die eeuwenoude klokken met zoveel ambachtelijk meesterschap gemaakt, de klanken: ik was direct verkocht. De Laurenskerk heeft overigens, dat zul je begrijpen, de mooiste klokken van Nederland. Ze hebben een prachtig vol en rond geluid. Luister maar eens naar andere klokken, die klinken soms gewoon vals.

Beiaardmuziek betovert de binnenstad. Let maar eens op: als het carillon even is uitgespeeld, valt er direct een doodse stilte. Klokkenspel stoffig en suf? Welnee. Ik speel alles, of het nu Bach of Coldplay is. Sterker nog: als jij het kunt fluiten, kan ik het naspelen. Mijn vader is inmiddels 73 jaar, maar komt nog vaak luisteren. Dan zit hij te genieten op een bankje voor de Laurenskerk. Het klokkenbrons stroomt ons nu eenmaal door het bloed.’

Heb jij altijd al jouw favoriete nummer luid en duidelijk in Rotterdam willen horen? Dien hier jouw verzoeknummer in en wie weet speelt Richard het!

Tekst: Karin Koolen
Beeld: Sanne Donders