UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Rosh viert de stad!

Rosh Abdelfatah (33) is directeur van het Arab Camera Festival. De geboren Syriër wil terug naar zijn land van herkomst, om een boom in de woestijn te zijn.

‘Ik ben als vluchteling naar Nederland gekomen. Via via kwam ik in Rotterdam terecht – een vriend van mij leende mij de sleutel van zijn huis in de Van der Leckstraat in Crooswijk. De stad inspireert mij, als filmmaker en als artistiek leider. Arab Camera is een belangrijk festival – zeker voor de stad.

De Arabische gemeenschap is groot en Arab Camera geeft een blik op de Arabische wereld, en brengt iets uit die wereld naar de stad. Mensen hebben vaak een verkeerd beeld. Ik kom uit Syrië, de meeste mensen denken dan alleen aan oorlog, maar in het grootste deel van mijn land leven de mensen zoals hier.


Ik vind Rotterdam een mooie én een lelijke stad. Mijn favoriete plek is het Kralingse Bos. Ik ken er de bosbeheerder inmiddels, geweldig om te zien hoe hij het natuurlijk probeert te houden. Zelf maak ik nu plannen om terug te gaan naar Syrië. Ik wil een cultuurcentrum starten in Kamishli. Mensen vragen me of ik niet bang ben, maar ik wil iets terug doen. Het is ook geen droom – ik ga de stap zetten.

Ik zeg niet dat het lukt, maar ik wil het proberen. Ik zie mogelijkheden. Voor mij is het zo: ik ben niet meer nodig in Rotterdam. Hier ben ik een boom in het bos. Daar kan ik een boom in de woestijn zijn.’

Tekst: Vincent Cardinaal
Beeld: Sanne Donders