UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Shantie viert de stad!

Shantie Singh (33) is schrijver. Ze kwam naar Rotterdam voor haar studie bestuurskunde. Pas hier kreeg haar debuutroman Vervoering gestalte. 

‘Mijn moeder komt uit Paramaribo. “In de stad gebeurt het”, zei ze heel vaak tegen me. Daardoor heeft de grote stad altijd een enorme aantrekkingskracht op mij gehad. Toen we in Almelo en later in Alphen aan de Rijn woonden, was Rotterdam die grote stad. De dynamiek, de bedrijvigheid, maar vooral de culturele diversiteit: ik voelde me er als een vis in het water.

Ik heb instinctief voor Rotterdam gekozen. Misschien wel omdat de stad nog niet af was en altijd die positie van underdog had – daar heb ik een zwak voor. Maar toen ik hier eenmaal woonde, was het toch best spannend. Met mijn ouders reisde ik altijd met de auto, nu zat ik in de metro! Ik keek naar al die mensen voor wie dat blijkbaar de normaalste zaak van de wereld was en probeerde hun gezichtsuitdrukking te imiteren.


Nu is Rotterdam ‘thuis’. Ik heb de metamorfose van het station als het ware meebeleefd. In het begin van mijn studie aan de Erasmus Universiteit had ik weliswaar steun aan de stad, maar ik voelde me ook een beetje lost. Ik wist nog niet goed wie ik was en waar ik heen wilde. Wel had ik een hoofd vol dromen.

Jaren later ontdekte ik dat ik wilde schrijven, maar het idee van een boek leek toen nog veel te groot. Maar net zoals Rotterdam Centraal transformeerde ik. Niet zozeer in een nieuwe versie van mezelf, maar meer in de versie die ik altijd al in me droeg.’

Tekst: Karin Koolen
Beeld: Stacii Samidin