UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Sonya viert de stad!

Sonya Dias (40) is presentator en talkshowhost. Kaapverdië is volgens haar onlosmakelijk met Rotterdam verbonden.

‘De meeste Kaapverdianen in Rotterdam waren zeemannen, maar mijn vader niet. In zijn eerste baan werkte hij als portier bij het Rijnhotel aan de Mauritsweg. Mijn moeder was achttien jaar toen ze fulltime ging werken in het Sint Franciscus ziekenhuis. Dat doet ze nog steeds, tot op de dag van vandaag. Nauwelijks geschoold kwam ze hier aan, nu werkt ze in een verantwoordelijke functie als laboratoriumassistente. Zij is mijn grote voorbeeld.

Ik ben opgegroeid in een hechte gemeenschap in Charlois. Ik had het geluk dat mijn ouders regelmatig naar feesten in de stad gingen en dat de kinderen mee mochten. We dansten ook iedere zondagmiddag thuis. Mijn moeder had alle hitsingles en we keken steevast naar Op Volle Toeren. Daarom ken ik alle Kaapverdische muziek én alle Nederlandstalige liedjes.

Later ging ik zelf naar feesten in de stad. Legendarisch was de discotheek Fountain Paradise aan het Hofplein. Ik was een jaar of zeventien en Livity trad op. Daar móést je bij zijn. Ik had mijn lange benen in hotpants gestoken. Het stond tjokvol Kaapverdianen! Dansen deed je bil tegen bil.


Mijn moeder en ik gaan zo af en toe nog steeds samen naar Kaapverdische optredens in de stad, meestal in de Doelen. Kaapverdianen hebben die zaal geadopteerd en deze speelt een grote historische rol voor de Kaapverdische muziek. Dat je buiten ons geboorteland ook gewoon naar een Pracinha d’Quêbrod kunt gaan, een ontmoetingsplein voor Kaapverdianen, zie je verder nergens in de wereld. Dat is uniek. Nederlandse Kaapverdianen zijn onlosmakelijk met Rotterdam verbonden.’ 

Tekst: Via het Verhalenhuis - Linda Malherbe
Beeld: Joop Reijngoud