UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Ted viert de stad!

Ted Langenbach zette Rotterdam wereldwijd op de kaart met zijn excentrieke club Now&Wow. Zijn concept kreeg vele navolgers.

‘Je moet kansen grijpen. Daar gaat het om. Ik ben creatief gevormd in Berlijn. Die stad was toen nog rafelig, de Muur stond nog overeind. Daar ontdekte ik: ik wil krankzinnige feesten organiseren! Terug in Rotterdam vond ik een toplocatie in een industrieel gebied; de house was helemaal in opkomst. De feesten in Now&Wow waren een mix van muziek, kunst, theater, erotiek en mode. Ik ben wars van hokjes en kaders, en dat was voelbaar en zichtbaar in de club. We hadden een hekel aan politieke correctheid. Jezelf zijn, dáár ging het om. We hadden een heerlijke mixed grill van 170 nationaliteiten, he, ho en bi, jong en oud. Uitgaan in Now&Wow moest een beleving zijn: je liet je verrassen en meevoeren, en voor een nacht bestond er niks anders meer.


Je wist van tevoren nooit of je bij ons binnen zou komen. De honderden mensen in de rij kwamen uit alle windstreken en gaven de club iets exclusiefs, hoewel het me daar niet om te doen was. MTV, BBC en CNN maakten reportages. Partygoeroes en organisatoren uit het buitenland kwamen naar de club om geïnspireerd te worden, net zoals ik zelf ooit deed. Later zijn Berlijn en Amsterdam gaan doen wat wij hier in Rotterdam al tien jaar deden!

Na de sluiting van Now&Wow en later van Watt zijn we in festivalvorm doorgegaan: Now&Wow Fest. Wat er ook gebeurt, creativiteit neemt niemand je af. Ik kijk altijd vooruit. Weet je, Rotterdam is een prachtige jonge stad, maar er moet ruimte komen voor mensen die de stad máken, voor de echte vrijdenkers. Geef hen ruimte en locaties. Heb je een idee? Ga het uitvoeren! En als het in Rotterdam lukt, dat geef ik je op een briefje, dan lukt het overal.’

Tekst: Karin Koolen
Foto: Joop Reijngoud