UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Weronika viert de stad!

Weronika Zielinska (31) is moeder, kunstenaar en oprichter van kunstprojectruimte Upominki. Ze maakt geen onderscheid tussen werk en privé.

‘Ik ben naar Nederland gekomen als au pair, in Brabant. Ik bezocht Rotterdam vaak om uit te gaan en de stad bleef me bij. Hier wilde ik studeren aan de kunstacademie! Wat me altijd heeft tegengestaan aan de kunstwereld is dat mensen doen alsof je privéleven niet bestaat. Er wordt verwacht dat je er niet over begint en het mag ook geen ‘problemen’ opleveren. Alsof het een probleem ís!

Toen ik iemand met wie ik samenwerkte belde met de mededeling dat ik later zou komen omdat mijn man later thuiskwam en ik voor mijn kind moest zorgen, kreeg ik geen begrip. Met privé had hij niks te maken, ik moest er maar gewoon zijn. Ik ben geen activist, maar daar strijd ik tegen – het moederschap én het kunstenaarschap, het is allemaal onderdeel van mij.


Dit voorjaar doe ik mee aan de tentoonstelling Project Rotterdam in Museum Boijmans, samen met ongeveer twintig Rotterdamse kunstenaars. Maar wie bepaalt nu eigenlijk wie die kunstenaars zijn? Ik hou niet van instituten, ik worstel daar constant mee. Zoals ook met het combineren van het moeder- en kunstenaarschap, inderdaad.

In Boijmans heb ik de originele plannen van architect Van der Steur bekeken. Ik open gesloten ruimtes en stel een tentoonstelling samen uit de Stadscollectie, waarmee Boijmans een moeilijke relatie heeft. Het museum moet ervoor zorgen, maar weet niet goed wat ze ermee aan moet. Terwijl het een collectie van de stad is!’ 

Tekst: Vincent Cardinaal
Beeld: Sanne Donders