UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Wim viert de stad!

Wim Kerkhof (63) is oprichter van The Amazing Stroopwafels. De Rotterdamse band werd bekend in heel Nederland met haar straatmuziek.

‘In 1979 heb ik The Amazing Stroopwafels opgericht. De naam is geïnspireerd op mijn countryhelden: The Flying Burrito Brothers en Amazing Rhythm Aces. Ons concept was nog helemaal nieuw in Nederland. Toenmalig burgemeester André van der Louw had gezegd: “Deze winderige, saaie stad heeft vertier nodig.” Dat lieten wij ons geen twee keer zeggen. Ons straatspel was vrolijk en ongebreideld, en al tijdens het eerste liedje stond er een groot publiek om ons heen – fantastisch! Veertig gulden de man: dat was de verdienste van ons eerste optreden voor Ter Meulen.


In andere steden kreeg je na een tijdje ook straatmuziek, maar nergens zoals in Rotterdam. Hier hadden we al snel een vast en trouw publiek, en zo bouwden we een fanschare op. We treden nog steeds veel op, overal en nergens: van bejaardenhuizen tot motorclubs, op personeelsfeesten en in theaters. 

Al mijn liedjes gaan over dingen die mij bezighouden, bijvoorbeeld over Rigardus Rijnhout, de Reus van Rotterdam. Met zijn 2.40 meter een fenomeen in de stad, maar desondanks overal gehoond en bespot. Heel symbolisch voor Rotterdam. Toen Rotterdam in 2001 culturele hoofdstad werd, haalde het stadsbestuur allemaal cultureel deskundigen uit Gent en Amsterdam om te vertellen hoe ’t moest. Dan ben je zo’n reus van een stad en laat je je de kaas van het brood eten!

Tekst: Karin Koolen
Foto: Joop Reijngoud