UitBuro UitBuro UitBuro UitBuro
#
Nathalie viert de stad!

Wat maakt een Rotterdammer een Rotterdammer?

Toen ik twee-en-een-half jaar geleden naar Rotterdam verhuisde praatte ik bijna geen Nederlands. Om de taal te oefenen ben ik begonnen om met Oma Roskam thee te gaan drinken. Oma Roskam is in 1920 geboren. Zij heeft haar hele leven in Rotterdam gewoond en zou nergens anders willen wonen. Van haar heb ik leuke ouderwetse woorden en uitdrukkingen geleerd zoals “krotenkoker”, “wat een gedoe” en “Jan, Piet en Klaas”.

Door haar enthousiasme en verhalen over Rotterdam heb ik een passie voor de stad ontwikkeld. Toen zij 9 was haalde haar moeder Oma uit school om de eerste steen van hun nieuwe huis in het centrum te leggen. Het was voor haar een bijzonder moment. Zij heeft mij ook verteld over haar jaren als medewerker assurantiën voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij. Toen zij 19 was ging zij vanaf Rotterdam naar Den Haag om met vrienden naar een ijshockeywedstrijd tussen Canada en Nederland te gaan kijken. De uitslag weet ze niet meer, maar de gezelligheid en het plezier herinnert ze zich wel nog steeds.

Helaas heeft ze als jonge volwassene de oorlog meegemaakt. Het is niet zonder verdriet en emotie dat zij mij over de oorlog vertelde. Soms werden haar ogen zo somber dat ze moest stoppen met praten. Met die oorlog was haar vrijheid opeens weg. Zij vertelde hoe spannend het was om naar het huis van Mees (villa Jamin) op de hoek van de Parklaan te gaan om toestemming te vragen aan de Ortskommandant om vrienden en familie in Rockanje te bezoeken. Ook heel eng was het bombardement op 14 mei 1940. Haar ouders woonden in de Hoveniersstraat en hadden daar een bedrijf dat heel vroeger warm water verkocht en later handkarren en wagens verhuurde. Alles werd vernietigd tijdens het bombardement en na de oorlog werd de grond onteigend.

Gelukkig heeft ze de eerste steen terug kunnen halen na het bombardement. Dit was een kleine troost voor een verloren thuis. Als Canadese was het voor mij heel bijzonder om te horen hoe het Canadese leger de stad bevrijdde. Tot nu toe had ik nog nooit iemand ontmoet die mij zelf kon vertellen over de ontmoeting met de Canadese soldaten.

Nu 96 jaar oud, rijdt Oma nog steeds door de stad op haar scootmobiel. Zij geniet ervan om naar de markt te gaan en mooie spullen voor een “piekkie” op de kop te tikken. Daar is zij bekend bij de marktkooplui. Zij benut ook elke mogelijkheid om naar evenementen en festivals te gaan. Een van haar favoriete is de marathon van Rotterdam. Bovenal, waar ze het meeste van geniet is om met nieuwe mensen op straat in gesprek te komen, want zij waardeert de diversiteit van de mensen die de stad bevolken.

Maar wat maakt een Rotterdammer nou een Rotterdammer? Volgens mij is een Rotterdammer iemand die een passie heeft voor de stad, die nieuwsgierig is en die het optimisme heeft om te geloven dat hier alles mogelijk is, ongeacht het verleden.

Foto: Nathalie Legault-Forest